Hoekstra-hal Heerenveen te druk: Oekraïense vluchtelingen worden komende week opgevangen in Twijzel

De Hoekstra-hal in Heerenveen. FOTO JAN LIGTHART

In de Hoekstra-hal in Heerenveen worden de komende tijd geen vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. De hal wordt sinds vrijdag behalve voor Oekraïense vluchtelingen ook gebruikt voor noodopvang voor vluchtelingen uit Ter Apel en die dubbelfunctie voldoet niet, stellen betrokkenen vast.

De hal in Heerenveen werd in de afgelopen weken als overstapplek voor vluchtelingen uit Oekraïne gebruikt, een zogenoemde HUB-functie. Dat houdt in dat mensen op de locatie op adem kunnen komen voordat ze naar een opvanglocatie gaan waar ze langer kunnen blijven.

Sinds vrijdag biedt de hal echter ook plaats aan 150 vluchtelingen uit Ter Apel . Dat gebeurde op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), vanwege de overvolle opvang in Ter Apel. Daarvoor werd de hal opnieuw ingericht.

,,Ons uitgangspunt is om iedere vluchteling een tijdelijk onderkomen te kunnen bieden’‘, licht burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen toe. ,,Maar we merkten de afgelopen dagen dat het proces van twee gescheiden stromen in de praktijk minder goed matcht door een verschillend dag- en nachtritme.’‘ In overleg met de Veiligheidsregio Fryslân en de gemeente Achtkarspelen, wordt de HUB-functie daarom tijdelijk naar Twijzel verplaatst.

Een deel van de vluchtelingen die wat langer in Heerenveen blijven, neemt deel aan de Ramadan en komt ‘s avonds graag samen. De vluchtelingen uit Oekraïne verblijven kort in de Hoekstra-hal en willen vooral op adem komen en uitrusten, volgens de gemeente.

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen komende week in Twijzel terecht als ‘overstaplocatie’. De Hoekstra-hal is zeven dagen een crisisnoodopvang, al kan dat nog twee keer met een dag verlengd worden. Na deze periode is de hal weer beschikbaar om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu