Mensen komen niet alleen voor de boeken naar de dorpsbieb in Surhuizum, 'maar ook voor de gezelligheid en een bakje koffie'

Vrijwilliger Janet Elzinga is bezig met de boeken Foto: Yke Bremer

Op de tafel staat koffie en vrijwilliger Janet Elzinga maakt in de dorpsbibliotheek van Surhuizum een praatje met een bezoeker. ,,Mensen komen hier voor de boeken, maar ook voor de gezelligheid en een bakje koffie.”

De bieb biedt de kans om gratis boeken of puzzels te lenen, maar is ook een plek voor dorpsgenoten om elkaar even te zien, aldus Janet.

Sociale aspect van de bieb

Janet helpt al sinds de start in 2015 als vrijwilliger mee in de dorpsbibliotheek, die een mooi plekje heeft in het Surhuizumer dorpshuis De Delfeart. ,,Het sociale aspect van de bieb is ook heel belangrijk. Dat merkte je al in de coronatijd. We konden open blijven en er kwamen veel mensen langs voor een praatje.”

Als lid van plaatselijk belang pakte ze de oprichting van de dorpsbibliotheek zeven jaar geleden op. ,,Het idee kwam uit het dorp en ik dacht direct: dat wil ik wel doen. Samen met vrijwilligers hebben we als plaatselijk belang de bieb opgezet. Via een oproep in de Grutte Gelf en kranten konden we overal boeken vandaan halen. We hebben ook puzzels en een kinderhoekje. Er is voor elk wat wils.”

Vrijwilliger

Op de dinsdagochtend is Janet altijd in de dorpsbibliotheek te vinden. ,,Ik zit hier van 10 tot 12. Dit is echt mijn ochtend en dat hou ik ook aan. Het moet namelijk wel doorgaan. Het aantal bezoekers is heel ongelijk. De ene keer komt er maar één iemand langs, maar soms wel acht. Ik maak hier ondertussen ook schoon en ben met de boeken bezig. Of ik doe de afwas van het dorpshuis. Er is altijd wel wat te doen.”

Verder is de bieb iedere eerste donderdagavond van de maand van 7 tot 8 geopend. ,,En op dondermorgen ben ik vrijwilliger bij de ouderensoos en dan mogen ze ook wel even rondsneupen in de bieb”, legt ze uit.

Boek apart leggen

,,Ik ben zelf niet echt een lezer”, bekend Janet. ,,Maar ik weet wel de smaak van bepaalde mensen die hier geregeld komen. Ik leg soms wel eens iets apart, omdat ik denk dat het een leuk boek voor ze is.” Ze wijst ondertussen naar een tafel waarop een groot aantal boeken liggen, die net zijn gebracht. ,,Er worden geregeld boeken gebracht en die ga ik dan sorteren. Ik zorg dat ze op de juiste plek komen te staan op de boekenplanken en wat dubbel is breng ik naar de tweedehandswinkel Pikulan in Surhuisterveen.“

De uitleen gaat op goed vertrouwen. ,,Ik hou niets bij en we doen niet moeilijk als je de boeken of puzzels een paar weken thuis houdt. Bovendien kost het niets en dat scheelt weer voor sommigen mensen in deze dure tijd. Zo is de bieb er voor en door dorpsgenoten.”


Nieuws

Meest gelezen

menu