Kleuters bewegen mee met Nijntje in Harkema

De kleuters doen enthousiast mee aan het Nijntje Beweegprogramma

De kleuters doen enthousiast mee aan het Nijntje Beweegprogramma Yke Bremer

Het gymlokaal van christelijke basisschool De Wynroas in Harkema is vrolijk aangekleed met klimrekken, kleurrijke sportattributen en er klinkt een vrolijk muziekje. De kleuters van groep 1 en 2 gaan meedoen met een introductie les van het Nijntje Beweegprogramma. “En hopelijk gaan ze verder om het Nijntje Beweegdiploma te halen”, aldus trainster Rianne Poortinga.

De kinderen genieten zichtbaar van het bewegen op muziek. Juf Jose Visser doet ook mee en samen houden ze een grote parachute in de lucht. Op muziek wordt het kleurrijke doek in de lucht gehouden en ondertussen draaien en springen de kinderen, waarna ze plotseling stil staan als de trainsters Rianne en Yneke Bruinsma ‘stop’ roepen. Zo leren ze spelenderwijs om verschillende motorische vaardigheden onder de knie te krijgen, maar ook om samen te werken. legt Rianne uit.

Na de introductie les op school kunnen de kinderen hun Nijntje Beweegdiploma halen. Dit kan door bij de gymnastiekvereniging in het dorp een serie beweeglessen te volgen. “We zijn begonnen met introductielessen op scholen in Buitenpost, maar zijn ondertussen in verschillende dorpen langs geweest. We geven vervolgens flyers mee naar huis aan de kinderen om ouders te informeren over het beweegprogramma. Ondertussen zien we bij gymnastiekvereniging MAAS in Buitenpost dat er veel nieuwe leden zich aanmelden die graag het Nijntje Beweegdiploma willen halen. Ik woon zelf in Harkema en ook hier hopen we dat veel peuters en kleuters naar gymvereniging Hercules gaan om hun diploma te halen. Het is eigenlijk net zoiets als een zwemdiploma, maar dan op het gebied van bewegen”, aldus Rianne. “In februari hopen we de eerste diploma’s uit te reiken in Buitenpost. “

Bewegen

Rianne is gymjuf en werkt twee dagen per week bij High Five Sportstimulering, het sportstimuleringsprogramma van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Ze wilde graag meer aandacht besteden aan bewegen op jonge leeftijd door middel van het Nijntje Beweegprogramma. Ondertussen wordt het project in verschillende dorpen in beide gemeenten geïntroduceerd. In samenwerking met Yneke Bruinsma van Bruinsma Sport & Spel, gymnastiekverenigingen, scholen en kinderopvanglocaties moet het Nijntje Beweegprogramma kinderen van 2 tot en met 6 jaar stimuleren om meer te gaan bewegen.

De lessen worden gegeven door speciale Nijntje trainers. “We hebben eigenlijk te weinig trainers. Via de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie kunnen trainers hun certificaat halen. Afhankelijk van de vooropleiding kan dit in een paar uur tot maximaal een jaar. In de dorpen waar geen gymnastiekvereniging is, zet Yneke de lessen op. Na het behalen van het Nijntje Beweegdiploma hoeven de kinderen niet op de gymnastiekvereniging te blijven. Maar we hopen wel dat het ze aanzet om te blijven bewegen of dat nu bij een gymnastiekvereniging, voetbal- of korfbalvereniging is.”

Het Nijntje Beweegprogramma krijgt twee jaar subsidie uit het Lokaal Sportakkoord in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. “Na die twee jaar zetten we als gemeenten een stapje terug, maar we hopen dat het beweegprogramma wel doorgaat.”