Kollum even ‘waterstofdorp’

Foto Sake Beerstra

In de theaterzaal van de Colle vond woensdag een lezing en een levendige discussie plaats over de rol van waterstof in de energietransitie. Met drie waterstofauto’s voor de ingang was het thema van de avond duidelijk verbeeld.

Voor ruim 150 belangstellenden werd over dit onderwerp een lezing geven door prof. dr. Ad van Wijk, hoogleraar in Delft met als vakgebied future energy systems .

In duidelijke bewoordingen bracht hij naar voren dat het all electric idee nooit haalbaar zal zijn, domweg doordat ons elektriciteitsnet de benodigde capaciteit niet kan en ook niet gaat leveren.

Waterstof getransporteerd door hogedrukgasbuizen geeft tien keer zoveel capaciteit en het transport is vele malen goedkoper. In Nederland ligt al een hogedruknetwerk van ruim 14.000 kilometer. ‘Laten we dat gaan benutten met de schone brandstof waterstof’ was de boodschap.

Na de lezing werd er gediscussieerd onder leiding van Siep Bouma van OGcleanfuels. Na zijn inleidende vragen konden de bezoekers ook vragen stellen aan prof. Van Wijk, waardoor er een nog beter beeld ontstond van de kansen van waterstof.

Het was volgens de bezoekers een boeiende avond die werd georganiseerd door de programmaraad van theater De Colle en gesponsord door OGclean fuels.

Na afloop werden de bezoekers in gelegenheid gesteld een donatie te doen aan het goede doel, Make a wish. Deze organisatie laat wensen van zeer ernstig zieke kinderen in vervulling gaan. Het leverde een bedrag op van 367,55 euro.

De volgende informatieve lezing in De Colle staat ook al weer gepland. Multi-ondernemer Albert Jan Postma krijgt woensdagavond 19 april het woord waarna het publiek ook met hem van gedachten kan wisselen.

Nieuws

menu