Koopzondagdiscussie in Noardeast-Fryslân weer helemaal terug

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân in de raadszaal in Kollum. FOTO LC

Een aantal Kollumer ondernemers wil op zondag vanaf acht uur ‘s ochtends de deuren kunnen openen. Dat vraagstuk bleek donderdag nog altijd politiek gevoelig in Noardeast-Fryslân.

In 2015 klapte de coalitie van het voormalige Dongeradeel er al eens om, in 2019 ontvluchtte een ChristenUnie-raadslid een stemming over het onderwerp en nu dondert het weer in het oosten van de provincie: de koopzondag in Noardeast.

Verhoudingen gepolariseerd

Een groepje Kollumer ondernemers wil zijn winkels, waaronder de plaatselijke Jumbo-supermarkt, op zondagen graag vanaf acht uur ‘s ochtends openen. Omdat er in het jongste coalitieakkoord van de gemeente geen duidelijk koopzondag-standpunt te bespeuren valt, legde wethouder Pieter Braaksma uit, organiseerde Noardeast donderdagavond een debat over het onderwerp.

Daar bleken de verhoudingen wat betreft zondagswinkelen nog altijd even gepolariseerd als zeven jaar geleden. Het CDA en de ChristenUnie faliekant tegen, Sociaal in Noardeast-Fryslân (S!N) twijfelt. De rest is voor, al is er ook twijfel. ,,Wy wrakselje’’, zei FNP’er Femke Meindertsma. S!N nam de afgelopen verkiezingen de zondagsrust op in zijn verkiezingsprogramma en dat leverde kiezers op, stelde Marije van der Staal. De partij wil het standpunt daarom niet zomaar weer loslaten, verklapte zij. Johan Talsma van BVNL probeerde collega-raadsleden tevergeefs te verleiden tot een referendum over een 24 uurseconomie in Noardeast.

Uitnodiging

Wethouder Pieter Braaksma nodigde de gemeenteraad aan het eind van het debat uit om met een motie te komen om de koopzondag opnieuw op de politieke agenda te krijgen.

Nieuws

menu