Lianne Sonneveld uit Kollum is voorleeskampioen van Friesland

Lianne Sonneveld met de beker. FOTO JANNEKE STRAATSMA

Lianne Sonneveld van CBS Julianaschool uit Kollum heeft dinsdag de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Dat betekent dat ze Friesland op 25 mei ook mag vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale in Utrecht.

De jury prees onder andere haar inlevingsvermogen: ,,Ze las heel natuurlijk voor, een sterke verhaalbeleving, ze nam ons helemaal mee in het verhaal en het publiek was muisstil’‘. Lianne las voor uit het boek Blauwe plekken van Anke de Vries.

De tweede plaats was voor Jelke van der Werff van CBS de Wrâldpoarte uit Garyp. Derde werd Sanne van Redmundt van CBS Slotschool in Sint Annaparochie.

Zij namen het in de voorrondes op tegen 180 andere kinderen uit Friesland. Die waren eerst op school en vervolgens in de lokale en regionale finales in de bibliotheek.

Nationale finale in Utrecht

Lianne mag het op 25 mei opnemen tegen de voorleeskampioenen van de elf andere provincies. De winnaar van de landelijke finale mag zich een jaar lang Nationale Voorleeskampioen én Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum noemen. In de 29 jaar dat De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat, kwam de landelijke voorleeskampioen drie keer uit Friesland.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. Zij willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat lezen niet alleen belangrijk maar ook erg leuk is.

Nieuws

menu