Meer ruimte voor bruine vloot in jachthaven Ameland

Baasjescursus

De herinrichting van jachthaven is op het laatste moment nog aangepast om de bruine vloot meer ruimte te geven. De opknapbeurt voor ’t Leije Gat in Nes gaat een miljoen euro kosten.

Maandagmiddag was nog een vergadering op het gemeentehuis over het plan, dat ‘s avonds op de agenda van de commissievergadering stond. De beroepschartervaart trok aan de bel, omdat de tekening van de nieuwe haven volgens hen niet klopte. Daarin zou te weinig ruimte zijn ingetekend voor de bruine vloot. Er zouden onveilige situaties kunnen ontstaan.

Na ampel overleg volgde het voorstel om wat met de schepen te schuiven, in de jachthaven geen rijen van vijf maar van vier platbodems aan te laten leggen en op de kop van de oude pier ruimte te laten voor niet vijf maar drie boten. Dan is er manoeuvreerruimte voor de chartervaart en kan de haven veilig vol stromen. Om toch een welkom te bieden aan twintig platbodems, wordt er op de veerdam plek ingeruimd. Robbenboot De Zeehond verhuist naar de jachthaven, zodat er op de veerdam ruimte vrijkomt.

In totaal bedragen de kosten van de opknapbeurt meer dan twee miljoen, inclusief een parkeerterrein bij De Piraat. Dat project wordt gefaseerd uitgevoerd en de eerste fase gaat €1.150.000 kosten, compleet met een nieuwe leugenbank. De gemeente kan al uitkijken naar een provinciale subsidie van €150.000,- zodat er nog een miljoen uit de gemeentelijke pot moet komen. De gemeenteraad neemt op 16 december een beslissing.

Nieuws

menu