Molen in miniatuur terug in de Molenstraat in Buitenpost en tijdens de komende feestweek te bezichtigen

Vlnr: Klaas Dantuma, Cor Giezen, Jurjen Kooistra, Hilleke Scheper en Redmar Severein bij de miniatuurmolen in opbouw Yke Bremer

Vanaf 1755 tot 1961 heeft er een molen gestaan: vanaf deze week is er in de Molenstraat in Buitenpost weer een miniatuurversie van de achtkantige korenmolen te bewonderen. De verlichte molen is te zien tijdens de feestweek van 28 juli tot en met 3 augustus in Buitenpost.

De buurtcommissie van de Molenstraat, die zijn naam te danken heeft aan de korenmolen, wilde de oude molen weer in ere herstellen, zo vertellen de commissieleden Jurjen Kooistra, Hilleke Scheper en Redmar Severein, terwijl ze druk bezig zijn om de miniatuur-molen in elkaar te zetten voor de feestweek.

Ook Cor Giezen, de maker van de molen, is aanwezig. ,,De molen heeft een schaal van 1:10. Het uitdenken van de bouwtekening was eigenlijk het moeilijkst. Er zijn maar weinig foto’s meer van de ‘echte’ molen. De molen is in 1947 afgebrand en in 1961 zijn de restanten opgeruimd. We hebben gelukkig een paar foto’s gevonden en aan de hand daarvan heb ik een impressie van de molen gemaakt. De molen is helemaal demontabel en kan aan het eind van de feestweek weer uit elkaar gehaald worden, zodat ie volgend jaar weer gebruikt kan worden. Ook zit er verlichting in en draaien de verlichte wieken. Ik moest even goed nadenken over het aandrijfmechanisme van de wieken, maar kreeg een goed idee toen ik een verticuteermachine uit elkaar haalde. Een onderdeel kon ik goed gebruiken voor de aandrijving van de wieken”, vertelt Giezen.

Binding

,,Het bouwen van de molen en het versieren van de straat zorgt voor een stukje binding”, aldus de buurtcommissieleden Kooistra, Scheper en Severein. ,,We willen de hele buurt erbij betrekken en weer binding brengen tussen alle bewoners van de Molenstraat. We zijn daar al een aantal jaren mee bezig door een jaarlijkse barbecue te organiseren, we hebben bloembakken in de straat te staan voor meer kleur in de buurt en we kregen in februari het idee om de oude molen te herbouwen in een miniatuur-uitvoering”, aldus de commissieleden. ,,We hadden niet gedacht dat ie zo snel klaar zou zijn, maar we kunnen de miniatuurmolen deze week al laten zien op de feestweek.”

Kooistra woont al meer dan vijftig jaar in de Molenstraat en wordt ook wel ‘buurtgemeester’ genoemd. ,,We hebben ook al eens eerder een miniatuurmolen gehad, die jarenlang met de feestweek werd opgebouwd. Tijdens de lichtroute bleven daar veel mensen bij staan en het leek ons leuk om de oude molen nog eens terug te brengen in de straat.”

Klus

,,Het klusteam van de buurt heeft nog acht één-dimensionale molenpalen gemaakt voor in de middenberm en we zijn bezig met 50 lichtpalen met daarop voor de helft molens en de andere helft met paard en jockey”, aldus Hilleke, die ook alle molens en palen schildert. ,,Het is een hele klus. De lichtpalen krijgen we dit jaar nog niet klaar. Ik moet daar het komende jaar nog mee aan de slag. Ze zijn al wel uitgesneden, maar ze moeten nog geschilderd worden en kunnen dan volgend jaar gebruikt worden.”

Nieuws

menu