Nieuwe zwembad Buitenpost ‘gedoopt’

Het zwembad wordt gedoopt met badwater uit de 'oude' Kûpe Yke Bremer

Het nieuwe Buitenposter zwembad De Kûpe met voorterrein is zaterdag officieel geopend. Met emmertjes vol badwater uit de ‘oude’ Kûpe werd het zwembad, dat ondertussen al een jaar in gebruik is, ‘gedoopt’.

Het feest werd vanwege corona een jaar uitgesteld. De openingshandeling werd gedaan door wethouders Sierd Vegelin en Jouke Spoelstra van de gemeente Achtkarspelen, zwembaddirecteur Maarten Been, verschillende andere betrokkenen bij het ontwerp, de bouw en het aanleg van het zwembad met voorterrein, een zwembadmedewerkster en enkele aanwezigen uit het publiek.

,,We zijn blij dat dit nieuwe zwembad er met zoveel inzet van velen uit het dorp gekomen is”, aldus voorzitter Loes van Denderen van Plaatselijke Belang Buitenpost. ,,Veel vrijwilligers hebben zich ingezet om het zwembad te behouden in Buitenpost en gelukkig heeft de gemeente het opgepakt en staat er nu een prachtig, nieuw zwembad.’

Duurzaam

De warmtekoppeling met Enitor is één van de maatregelen om het zwembad zo duurzaam mogelijk te maken. De warmtekoppeling wordt onder andere gebruikt voor het opwarmen van het badwater en het water in de douches, legt directeur Been uit. ,,Maar we blijven kritisch en hebben de douchetemperatuur naar beneden bijgesteld. Ook hebben we zonnepanelen en is het zwembad gebouwd om zoveel mogelijk warmte binnen te houden. We proberen zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Dat is een leerproces, maar wel heel belangrijk in deze tijd met hoge energieprijzen.”

Met de sluiting van het zwemcentrum in Kollum zijn er zo’n tweehonderd extra kinderen naar Buitenpost gekomen voor zwemlessen. ,,We hebben het drukker dan ooit. Het was passen en meten, maar het is ons gelukt om iedereen een plaatsje te geven. We zijn nu een jaar open, maar vinden het als team heerlijk om hier bezig te zijn. We zijn heel blij dat we ook constant betrokken zijn bij het voortraject van de bouw van het zwembad”, aldus Been.

Grondig

Het gebied voor en rondom het zwembad is het afgelopen jaar grondig aangepakt. Het kruispunt Kuipersweg-Bernardlaan en Hoefslag is veiliger gemaakt, De Vaart is aangepakt en kreeg nieuwe riolering en het voorterrein van het zwembad is voorzien van een groot parkeerterrein en opgefleurd met bloembakken. ,,Het voorterrein bevat 15.000 vierkante meter straatwerk en 100.000 stenen”, aldus KWS-aannemer Roel van den Berg. Wethouder Spoelstra benadrukte dat het terrein tussen de sporthal De Houtmûne en het zwembad goed gebruikt kan worden als evenemententerrein voor sport- en schoolactiviteiten.

Festiviteiten

Na de officiële opening gingen de festiviteiten voor jong en oud verder. Gratis zwemmen, eten en drinken, een grote opblaasstormbaan, die vanwege het regenachtige weer in de sporthal terecht kwam, een steltenloper, een reuzenbeer, een ballonenclown en schminkers: de aanwezigen konden zich prima vermaken tijdens het openingsfeest.

Nieuws

Meest gelezen

menu