Officiële opening Jistorische route: met app op levensechte manier de historie van Jistrum-Skûlenboarch beleven

De opening met Gerrie Hoeksma, Jelle Feenstra (als Joost Wiersma) Wilma van der Sluis (in de app/route is zij badgast van paviljoen Sonnema wat ooit op Skûlenboarch stond) en Djoke van der Veen (v.l.n.r.). Eigen foto

Wonderdokter Joost Wiersma stapte zaterdag uit een supergrote mobiele telefoon. Met deze openingshandeling werd het startschot gegeven voor de Jistorische route – een combinatie van de woorden historisch en Jistrum – langs bijzondere punten in Jistrum-Skûlenboarch van vroeger en nu.

Met de app van de Jistorische route kunnen dorpsbewoners en toeristen meer te weten komen over de historie van Jistrum-Skûlenboarch, aldus voorzitter Ronald de Jong van doarpsbelang. Hij sprak tijdens de opening over de totstandkoming van de Jistorische route en bedankte alle betrokkenen, vrijwilligers en subsidieverstrekkers voor hun hulp. De officiële opening werd muzikaal opgeluisterd door fanfare Joost Wiersma, die in 1897 werd opgericht en de naam draagt van de wonderdokter die leefde van 1844 tot 1927. Wiersma was in Jistrum en wijde omgeving bekend om zijn ‘speciale genezende gaven’.

Levensecht

Met de app, gemaakt door Mear Fryslân, kunnen belangstellenden op een levensechte manier de historie van Jistrum-Skûlenboarch beleven. Zo wordt er in de app gebruikgemaakt van augmented reality, waardoor historische figuren, zoals wonderdokter Joost Wiersma, en bijzondere plekken in het dorp tot leven lijken te komen. Waar stonden de oude watermolen en het badpaviljoen vroeger in Jistrum-Skûlenboarch? Met de app wordt de geschiedenis levensecht uitgebeeld over een route van 10 kilometer.

Zaterdag konden de belangstellenden tijdens de officiële opening kennismaken met de Jistorische route door een verkorte versie te wandelen van 3 kilometer langs een aantal historische punten. Toneelvereniging De Snieskeppers speelde langs de route verschillende acts, waarbij ze de wandelaars attent maakten op de app. Met de app hoopt doarpsbelang meer toeristen naar het dorp te trekken. De app sluit aan bij de digitale mogelijkheden van tegenwoordig, maar ook bij de leefwereld van jongeren, aldus voorzitter De Jong.

Nieuws

menu