Opening vernieuwde centrum Surhuisterveen op 2 en 3 juni: ‘Groot feest voor iedereen’

Het is feest voor jong en oud op 2 en 3 juni in het centrum van Surhuisterveen

Het is feest voor jong en oud op 2 en 3 juni in het centrum van Surhuisterveen Foto: Yke Bremer

Het centrum van Surhuisterveen is vernieuwd. Op vrijdagavond 2 juni wordt het hernieuwde straatbeeld van het dorpshart officieel geopend met na afloop een grote feestavond. Op zaterdag 3 juni worden er allerlei activiteiten met als thema veiligheid en bewegen georganiseerd voor jong en oud.

,,Het belooft vrijdagavond een gezellige avond te worden met muziek, hapjes en drankjes’’, aldus Joop Numan van de organisatie. ,,Na een aantal jaren van renovatie staat het winkelcentrum er prachtig voor. Het centrum is voorzien van nieuwe en extra parkeerplekken, de wegen zijn ruimer opgezet en er is nieuwe beplanting gerealiseerd.”

De wethouders Sierd Vegelin en Jouke Spoelstra van Achtkarspelen zullen de openingshandeling verzorgen. Dat vindt vrijdagavond plaats om 18.30 uur ter hoogte van de kruising van De Kolk met de Slotstraat. Hierna is er een feestelijke avond voor alle belangstellenden en betrokkenen bij de reconstructie.

,,Er is gezellige muziek met voor elk wat wils: het fietskorps Crescendo, dweilorkest De Harrekieten, de band Wooden Moons en zanger Lytse Hille zijn aanwezig. Daarbij is iedereen van harte welkom’’, zegt Numan. Het muzikale festijn begint rond 20.00 uur en zal eindigen rond 23.00 uur. ,,De omliggende horecazaken zorgen voor de catering en plaatselijke ondernemers verzorgen heerlijke hapjes. Daarnaast kunt u overdag bij Brasserie Kolkzicht, De Dikke Draai en It Stee op zowel vrijdag als zaterdag 3 juni een stukje oranjekoek kopen voor slechts één euro.”

Verder

Het feest gaat verder op zaterdag 3 juni, aldus Albert en Bonne Helfrich. ,,Op 3 juni maken we er van 10.00 tot 16.00 uur een dag voor het gezin van. We willen iedereen vragen om zoveel mogelijk op de fiets of lopend te komen, want het centrum is afgesloten van het Torenplein tot aan de bloemenzaak van Lisa Faber. De dag wordt georganiseerd in samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Veiligheid en Bewegen staan centraal op zaterdag. We hebben onder andere een fietsparcours voor jong en oud, een vrachtwagen met dode hoek, een kantelwagen en een trekker, waarin je mag zitten om te kijken wat het zicht is vanaf de zitplaats achter het stuur. Ook kunnen er twee routes worden gefietst of gewandeld langs Boelenslaan, Houtigehage en via Wildveld weer terug naar het centrum. De tweede route gaat naar Surhuizum, Augustinusga en via Reaskuorre weer terug naar Surhuisterveen.”

Verder is er zaterdag muziek in het centrum, waaronder het shantykoor Beurtskippers, een draaiorgel en een zangduo Melody. Voor de jeugd zijn er gratis poffertjes, popcorn en suikerspin verkrijgbaar. ,,En we hebben een winactie ‘De Grote Onbekende Bekende’. Dit is een actie uit de jaren zestig en zeventig, waarbij vroeger bonnetjes uitgedeeld werden en iemand aan het eind van de middag een rollade op kon halen. Nu delen Tuorke en Jurre bonnetjes uit en om kwart voor vier maken zij de prijswinnaars bekend. Er kunnen maar liefst twintig cadeaubonnen van 25 euro gewonnen worden”, aldus de gebroeders Helfrich. ,,Het wordt al met al een prachtig openingsfeest voor iedereen.’