Achtkarspelen is in maart opnieuw de enige Friese gemeente waar de PVV meedoet aan de verkiezingen

Harrie Graansma van de PVV tijdens de uitslagenavond van maart 2018 in de raadszaal van Buitenpost.

Harrie Graansma van de PVV tijdens de uitslagenavond van maart 2018 in de raadszaal van Buitenpost.

Achtkarspelen is in maart 2022 opnieuw de enige gemeente in Friesland waar de PVV meedoet aan de raadsverkiezingen. Dat blijkt uit een lijst die voorman Geert Wilders vrijdag heeft gedeeld op twitter.

Landelijk doet de PVV mee in 31 gemeenten, één meer dan in 2018. In Rotterdam doet de PVV niet meer mee, maar in Limburg komen daar de gemeenten Heerlen en Landgraaf bij.

In Achtkarspelen wordt Harrie Graansma opnieuw lijsttrekker. Dat was hij vier jaar geleden ook toen de PVV daar zijn debuut maakte binnen de Friese gemeentepolitiek.

Tijdens de landelijke verkiezingen doet de partij het traditiegetrouw goed in Achtkarspelen. Zo was de PVV tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 hier met ruim 17 procent van de stemmen net niet de grootste partij.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 viel de verkiezingsuitslag voor de partij echter tegen. Met ietsje meer dan 8 procent haalde de PVV hier net genoeg stemmen voor één zetel.

Of de PVV deze keer heeft geprobeerd om ook in andere Friese gemeenten mee te doen wil Graansma niet zeggen. Binnenkort maakt hij het verkiezingsprogramma en de volledige lijst bekend.