Politie ontmantelt vuurwerkhandel via sociaal medium Telegram. Beheerder (20) uit Achtkarspelen opgepakt

Foto: Politie Fryslân

De politie heeft naar eigen zeggen ingegrepen op een Telegram-account waarop werd gehandeld in verboden vuurwerk. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Volgens de politie werden in de Telegram-groep Vuurwerkhandel Noorden op grote schaal verboden vuurwerk en explosieven aangeboden. Telegram is een chatapp waarin groepen van honderdduizenden mensen met elkaar kunnen communiceren.

Grote hoeveelheid mortierbommen

In de vuurwerkgroep zaten volgens de politie ongeveer 700 leden. Handelaren kochten er vuurwerk voor eigen gebruik en om weer door te verkopen, zegt de politie. De politie wist dankzij digitaal onderzoek de identiteit van de beheerder van de groep, die de gebruikersnaam Yourplug050 gebruikt, te achterhalen.

Vorige week donderdag zijn agenten de woning van de man, een 20-jarige uit de gemeente Achtkarspelen, binnengevallen. Hij is opgepakt en contant geld, een grote hoeveelheid mortierbommen en zijn telefoon zijn in beslag genomen. Later is ook een 43-jarige vrouw uit dezelfde gemeente aangehouden op verdenking van het faciliteren van de handel. De verdachten zitten niet meer vast en moeten zich volgens de politie later verantwoorden bij de rechter.

Meer aanhoudingen door Telegram-data

Na de aanhouding van de groepsbeheerder heeft de politie het beheer van de Telegramgroep overgenomen ‘om de handel te verstoren en te stoppen’. De politie zegt direct een bericht te hebben geplaatst waarin die overname gemeld werd. Groepsleden werden gewaarschuwd te stoppen met hun activiteiten. ‘Na dit bericht geloofden gebruikers niet dat de politie op het kanaal had geïntervenieerd en bleef de groep actief.’

De politie, die spreekt van een ‘gevoelige slag’, heeft data uit de groep veiliggesteld en zegt dat die informatie gaat leiden naar andere handelaren ‘en meer aanhoudingen’.

Het bericht dat de politie stuurde nadat de groep was overgenomen:

‘Door een team specialisten van de politie is deze groep onlangs overgenomen en al de data is veiliggesteld. De beheerder van “Vuurwerkhandel Noorden” zit op dit moment vast en wordt verhoord. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het vuurwerk wat wordt verhandeld in deze groep is zeer explosief envormt een gevaar voor anderen en voor jezelf. Daarom is het ons ernst. Stop met deze activiteiten. Je bent gewaarschuwd. Op de handel in illegaal vuurwerk staat een straf van zes jaar. Wanneer illegaal vuurwerk ontdekt wordt in een woning kan een verhuurder of hypotheekverstrekker de huur/hypotheekovereenkomst opzeggen. Daarnaast kan de gemeente bestuurlijk optreden en de woning sluiten. Verknal je toekomst niet met illegaal vuurwerk!’

Nieuws

menu