Fotoserie van spreeuwendansen van fotograaf Johannes Bosgra uit Hurdegaryp hangt in Shanghai

Murmuration X

Murmuration X Foto: Johannes Bosgra

Fotograaf Johannes Bosgra vertegenwoordigt Nederland in Shanghai op de expositie NL Imagined, die de Nederlandse ambassade organiseert om vijftig jaar betrekkingen met China te vieren.

Van 6 augustus tot 9 oktober hangen tien beelden uit de serie Murmurations van Johannes Bosgra (Hurdegaryp, 1979) in het Shanghai Center of Photography. Op initiatief van de Nederlandse ambassade exposeert hij hier met tien andere fotografen, onder wie grote namen als Erwin Olaf, Viviane Sassen, Dana Lixenberg en Erik Kessels. Ook is er werk te zien van Marwan Bassiouni, Hans Eijkelboom, Marvel Harris, Corinne Noordenbos, Paulien Oltheten en Gilleam Trapenberg.

De tentoonstelling NL Imagined biedt een overzicht van hedendaagse Nederlandse fotografie en is georganiseerd om vijftig jaar diplomatieke betrekkingen met China te vieren. Het bevorderen van een diepgaande communicatie tussen China en Nederland is een van de belangrijkste drijfveren voor deze tentoonstelling, aldus de organisatie. Curatoren waren Ruben Lundgren en He Yining. ,,Zij h ebben met veel aandacht een boeiende tentoonstelling samengesteld in dit toonaangevende fotomuseum’’, zegt Bosgra.

Murmurations is Bosgra’s serie van spreeuwendansen, gemaakt bij de Houtwiel bij Feanwâlden. Deze serie wordt groot gepresenteerd in een eigen deel van het museum. ,,En er komt een 9 meter hoge print aan de buitenkant.’’

Bosgra won al vele prijzen en erkenning met deze serie op internationale festivals, onder meer in Parijs, Moskou, Rotterdam en San Francisco. Hij mag nu ook bekend maken dat zijn werk in oktober te zien is op het Singapore International Photography Festival, en dat hij in november in Sydney een solotentoonstelling heeft bij het Head On Photo Festival. NL Imagined reist bovendien door naar Peking en twee andere Chinese steden.