Sterke Yerke op en voor het Wad

De bemanning laat de Sterke Yerke IV in zijn eerste echte belevingstocht vroeg in de avond droogvallen op de Engelsmanplaat en een uur later kuieren de gasten tot na een schitterende zonsondergang over de bodem van de zee. Pas ver na middernacht staat het zeewater hoog genoeg om weer richting Lauwersoog te varen. Foto Bram Buruma
Het vlot is gebouwd naar het voorbeeld van drie voorgangers. De missie van het huidige team is niet anders dan toen de Sterke Yerke in 1979 met een stel vrienden onderzoek deed naar de strijd tegen olievervuiling, maar vooral ook het avontuur zocht. Dat vlot strandde voor de kust van Bonaire. In 1975 leed zo ook al de allereerste Sterke Yerke, gemaakt van afvalhout op oliedrums, schipbreuk voor de kust van Scheveningen bij een poging het Kanaal over te steken.
Er is een generatie die deze herinneringen koestert en de idealen door wil geven. Een aantal mensen van het eerste uur zit daarom in de Stichting Behoud Erfgoed Sterke Yerke. Het doel van de vorig jaar gebouwde en modern ogende Sterke Yerke IV is met name jongeren betrekken bij de problemen die plasticsoep veroorzaakt door middel van onderzoek in de Waddenzee.
Sterke verhalen
Meteen na het vertrek zaterdag in de namiddag vanuit Lauwersoog was het voor de opvarenden duidelijk dat er in al die jaren weinig veranderd is aan de expeditie. Het team was net zo enthousiast over het vlot als toen en genoot vooral van de beleving op zee. Onderweg waren er sterke verhalen over hoe het de eerste vlotten verging, maar het ging natuurlijk ook over onderzoek naar microplastics.
Het doel was in deze de eerste serieuze test de Engelsmanplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Ervaren hoe stuurman Ed Huisman uit Ee de Sterke Yerke IV liet droogvallen op de zandbank, want dat is het doel als jongeren mee op avontuur gaan om onderzoek te doen en jeugd vooral te interesseren voor het Wad.
Voor de eerste groep gasten was het in ieder geval al een onvergetelijke ervaring hoe het vlot vroeg in de avond vast kwam te liggen op de zandplaat en een uur later iedereen tot na de schitterende zonsondergang over de bodem van de zee kuierde. Pas ver na middernacht was het zeewater weer hoog genoeg om het anker van de Sterke Yerke IV in te halen en nog anderhalf uur onder de sterren richting Lauwersoog te varen.
Meer over deze tocht vrijdag 13 mei in Nieuwsblad Noordoost-Friesland