Streekdichter Geart Tigchelaar in Noardeast-Fryslân op pad met tegelpoëzie

Geart Tigchelaar heeft een van de tien gedichten op een tegel in een steeg in de Breedstraat in Dokkum gespoten. Foto Sjoerd Hania

Voor zijn project Tegelpoëzie heeft streekdichter Geart Tigchelaar Dokkum, alle dorpen en enkele buurtschappen in Noardeast-Fryslân opgezocht en op allerlei plekken een gedicht ‘achtergelaten’.

De officiële Streekdichter van Noardeast-Fryslân heeft namelijk in de dorpen en een paar buurtschappen in de gemeente met milieuvriendelijke krijtspray een gedicht aangebracht op een stoeptegel.

In totaal heeft hij tien verschillende gedichten – zowel in het Fries als in het Nederlands – in de fietstas meegenomen. De gedichten zijn bewust beperkt tot vier regels want zo passen ze precies op een tegel. Vandaar ook de naam van het project: tegelpoëzie.

Het idee is om op een onverwachte en laagdrempelige manier mensen in contact te laten komen met poëzie. Want wie zegt, zo laat de streekdichter weten, dat poëzie moeilijk moet zijn en alleen maar in een boek te lezen is? De dichter roept iedereen op om erop uit te gaan en de komende weken alle tien gedichten te vinden.

Geart Tigchelaar (1987) is vorig jaar aangesteld als Streekdichter van Noardeast-Fryslân en oefent dit ambt twee jaar lang uit. Daarbij wil hij de poëzie onder de aandacht brengen middels het initiëren van verscheidene projecten. Zo staat hij tevens elke laatste woensdag van de maand op de markt in Dokkum met het project ‘Marktgedicht’.

Nieuws

menu