Nieuwe schoolsluiting dreigt in Noardeast-Fryslân: toekomst basisschool Peazens onzeker

Basisschool 't Kompas in Paesens. Foto: Google Streetview

Als het dalende leerlingental doorzet, moet christelijke basisschool ‘t Kompas in Peazens per 1 augustus 2024 dicht.

Dat voorziet scholenkoepel Arlanta, waar de school onder valt. Arlanta-bestuurder Heidi Rubingh heeft daarover een voorgenomen besluit genomen, dat ze half februari met de ouders heeft gedeeld.

Geen kwaliteitsprobleem

Het besluit komt niet uit de lucht vallen: volgens Rubingh wordt al drie jaar over de toekomst van de school gesproken met de ouders. De bestuurder stelt dat er geen kwaliteitsprobleem op de school is, het onderwijs is op orde. Het leerlingental daalt evenwel al jaren en zal dat blijven doen. De basisschool telt nu 26 leerlingen, de landelijke opheffingsnorm is 23. Groep 8 van ‘t Kompas bestaat uit twee leerlingen, net als de kleuterklas.

In oktober sloot Arlanta groep 7 en 8 van basisschool de Wegwijzer in Kollumerpomp; uiteindelijk sloot de gehele school op de drempel van de kerstvakantie. Daar speelde naast het dalende leerlingenaantal wel een kwaliteitsprobleem: de onderwijsinspectie stond op het punt de school als zeer zwak te beoordelen.

Onwaarschijnlijk scenario

Rubingh benadrukt dat het in het geval van ‘t Kompas om een voorgenomen besluit gaat. ,,Als er volgende week ineens tien leerlingen op de stoep staan, wordt het een ander verhaal.’’ Al is dat, geeft ze zelf ook toe, een onwaarschijnlijk scenario. Een definitief besluit om de schooldeuren in Peazens te sluiten wordt op zijn vroegst pas volgend jaar genomen.

Nieuws

menu