Van der Poel op herhaling in Profronde Surhuisterveen

Mathieu van der Poel gaat als eerste over de finish, achter hem strijden Mark Cavendish en Dylan Groenewegen om de tweede en derde plaats. Foto Bram Buruma

Voor de ogen van naar schatting bijna 30.000 toeschouwers ging Matieu van der Poel dinsdagavond in Surhuisterveen op herhaling. Net als in 2019 in de Centrumcross, was Van der Poel ook in de veertigste Profronde de sterkste én de slimste door het sprintgeweld te ontlopen.

Een spannende koers in het sfeervolle centrum van Surhuisterveen was voor het grote publiek vooral het moment van herkenning. Mannen die afgelopen weken nog schitterden in de Tour de France, kwamen plots heel dichtbij en namen vóór en na de wedstrijd alle tijd voor een praatje, een handtekening of en selfie. Naast de favorieten was er vooral ook aandacht voor oud renners, zoals Joop Zoetemelk die de wedstrijd won in 1984.

Alle ogen waren nu zowel vóór de koers al in de wedstrijd gericht op de drie rassprinters Fabio Jakobsen, Mark Cavendish en Dylan Groenewegen. Verwacht werd dat de finale zoals zo vaak in het criteriumcircus na de Tour, voorspelbaar was.

En dat na plaagstootjes van mannen als Bauke Mollema, de altijd strijdlustige Taco van der Hoorn, Nederlands kampioen Pascal Eekhoorn en zelfs schaatskampioen Jorrit Bergsma of Kollumer Hartthijs de Vries, op de meet de sprint van het supertrio werd beslist.

Zover kwam het niet, want Mathieu van der Poel gaf in de slotronden nog een keer flink gas en bleef de andere favorieten nipt voor op weg naar de fel begeerde Gouden Fiets. Tweede werd Mark Cavendish, Dylan Groenewegen kwam als derde over de finish.

In Nieuwsblad Noordoost-Friesland vrijdag 29 juli meer over de 40e Profronde

Nieuws

menu