Veldboeketten uit pluktuin aan Dokkumer Ie bij Bartlehiem voor woonkamers verzorgingshuizen Stiens

Marijke Dijkstra overhandigt het eerste veldboeket aan medewerkers van Hayemastate in Stiens. Ingezonden foto

De pluktuin aan het Dokkumer Ie bij Bartlehiem is woensdag symbolisch geopend met het aanbieden van veldboeketten aan de woonkamers van de verzorgingshuizen in Stiens.

Sinds woensdag kan iedereen een eigen veldboeket plukken in het weiland tussen Tichelwurk en Bartlehiem, waar de pluktuin te vinden is. Maatschap Dijkstra boert al decennia lang op Tichelwurk en heeft samen met de eigenaren van Anne-Famkes Pleats het initiatief genomen voor de pluktuin, BiodiverStiens heeft de pluktuin mede mogelijk gemaakt door hieraan bij te dragen. Het doel is om de biodiversiteit te verbeteren en mensen te informeren over het belang van biodiversiteit.

Piebe en Marijke Dijkstra van Maatschap Dijkstra zijn lid van Agrarisch Collectief Waadrâne, een collectief van 145 boeren die zich inzetten voor behoud van natuur, landschap en biodiversiteit.

De bloemen uit de pluktuin zijn goed voor bijen, vlinders en andere insecten en dragen bij aan de biodiversiteit, evenals de vogelakker die zich enkele honderden meters achter de pluktuin bevindt. Vogels en insecten kunnen hier een rustig plekje vinden.

De vogelakkers bestaan voor 60 procent uit gras en klaver en 40 procent uit akkerbloemen. Tevens vind je in deze vogelakker enkele insectenterpen, dat is een hoop zand dat opwarmt door de zon en zo meer insecten bevat. Dit is bedoeld om boerenlandvogels zoals de kievit en de grutto te voorzien van voedsel.

Over de sloot naar Pluktuin Dokkumer Ie is een bruggetje gelegd zodat mensen overdag hun eigen veldbloemen kunnen plukken. Voor 20 tot 30 bloemen betaal je vijf euro. Dit kan contant in een potje ter plaatse of door het over te maken op een bankrekeningnummer dat gecommuniceerd wordt in de pluktuin. Bij de tuin zijn touw en scharen aanwezig voor het plukken en binden van de bloemen.

Nieuws

menu