Wolf slaat toe in omgeving Hallum en Lioessens?

Een van de tussen Hallum en Hijum schapen die waarschijnlijk het slachtoffer zijn geworden van een wolf. Ingezonden foto

Het is vrijwel zeker dat in de omgeving van Hallum een wolf heeft toegeslagen. DNA-onderzoek moet bij de daarvoor bevoegde instantie Bij12 het bewijs nog leveren, maar dit weekend hebben zich al zeker twee schapenhouders gemeld met schapen die doodgebeten zijn of het slachtoffer werden omdat zij opgejaagd werden.

In de mieden tussen Hallum en Hijum gaat het sinds donderdag om zes schapen die doodgebeten zijn en vijf gewonde dieren. Een aantal dieren uit dezelfde kudde is verdronken omdat die het water in zijn gejaagd. Zaterdagochtend constateerde een boer in de omgeving van Hallum een boer één dood schaap, zes dieren die verwond waren en er werd nog een schaap vermist. Ook was de afgelopen week ook al een melding van een onder verdachte omstandigheden gedood schaap en een gewonde ooi bij Lioessens. Om te bewijzen dat het werkelijk om een wolf gaat, wordt nu het DNA onderzocht bij. Dat is ook nodig om aan te tonen dat de schapenhouder in aanmerking komt voor een schadevergoeding voor elk dood schaap.

Het gaat waarschijnlijk om een mannetjeswolf die een nieuw territorium zoekt. Zwervende wolven zijn vaak jonge onervaren wolven die op zoek zijn naar een eigen territorium en dat kan zelfs honderden vierkante kilometers worden.

Dit jaar zijn in Nederland zeker 16 wolvenwelpen geboren die nu een eigen gebied zoeken. Boeren en schapenhouders houden daarom hun hart vast. Meldingen van door een wolf doodgebeten schapen kwamen aanvankelijk vooral uit het midden van Nederland, maar de wolf rukt steeds verder op. De eerste wolf in Nederland vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe en begin 2019 kwam daar een tweede wolf bij. Dit paartje kreeg sinds 2019 ieder jaar jongen.

Zo zijn er de afgelopen jaren steeds meer wolvenparen gekomen en dit jaar zijn er waarschijnlijk vier roedels in Nederland, waarvan een voor het eerst in het Noorden. Voor veel mensen is de grens nu wel bereikt, maar de wolf is een beschermde diersoort. Het betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven vooralsnog verboden is.

Nieuws

Meest gelezen

menu