Zorgboerderij in Raard inzamelpunt voor dekens en slaapzakken voor vluchtelingen Ter Apel

De inzameling van dekens en slaapzakken voor vluchtelingen in Ter Apel blijft nodig omdat daar mensen nog steeds letterlijk in de kou staan en op de grond slapen. Foto MiGreat

In Zorgboerderij De Iik bij Raard is deze week een inzamelingsactie gestart voor vluchtelingen in Ter Apel die daar zo nu en dan nog steeds buiten slapen. Warme dekens en slaapzakken inleveren kan nog tot en met maandag 3 oktober.

Raard maakt met nog 21 inleverpunten in Nederland deel uit van een landelijk initiatief van Stichting Mi Great, de organisatie waar Roos Ykema uit Raard de oprichter van is. Zij trekt zich al jaren het lot aan van mensen die opgevangen moeten worden en was daarvoor zelf ook al op onder meer Lesbos en in Bosnië om de handen uit de mouwen te steken bij de opvang van vluchtelingen.

Ook organiseerde zij dicht bij huis in Dokkum de actie Lopend Vuur om tot in Den Haag aandacht te vragen voor het vluchtelingenprobleem.

Ter Apel

Alle aandacht gaat nu uit naar de opvang van vluchtelingen in Ter Apel. Dat is keihard nodig, omdat daar honderden mensen nog steeds letterlijk in de kou staan en op de grond moeten slapen in een onverwarmde hal, aldus Ykema.

Roos Ykema is inmiddels directeur van vluchtelingenorganisatie MiGreat, die nu in samenwerking met andere organisaties en betrokken burgers in Ter Apel onder meer al twee keer per week een maaltijd verzorgt voor de honderden mensen die daar buiten vertoeven.

Na de noodkreet om landelijk dekens en slaapzakken in te zamelen, coördineert Christien Schneider - de moeder van Roos Ykema - de actie vanuit de zorgboerderij in Raard. Schneider is coördinator van Steungroep Oekraïners Dokkum en omgeving en trekt zich het lot van vluchtelingen uit Oekraïne al langer aan. Zij noemt de toestand in Ter Apel schrijnend en beschamend. Schneider stoort zich vooral aan loze en oneerlijke beloften van premier Mark Rutte ‘en consorten’ die de opvang van vluchtelingen nog steeds niet oplossen.

Politiek spel?

Ykema noemt de omstandigheden in Ter Apel oneerlijk en absurd. ,,It is slim dat it yn Nederlân sa moat en dat de oerheid net foar ûnderdak soargje kin as wol’’, zegt Schneider. Zij verdenkt bestuurders van een ‘politiek spel’ en dat de opvang van vluchtelingen daarom nog steeds niet geregeld wordt.

De inzameling van dekens en slaapzakken is volgens de initiators helaas nog steeds zo hard nodig, omdat het er niet naar uit ziet dat het probleem vóór de winter wordt opgelost en de ellende niet zal uitblijven.

Daarom is er volgens Mi Great nu direct hulp nodig. Het doel is dat 3000 warme dekens en ook nog eens 3000 slaapzakken klaar liggen om vervoerd te worden naar Ter Apel. De dekens en slaapzakken gaan allemaal naar een loods dichtbij Ter Apel, klaar om uitgedeeld te worden.

Schoon, fris, droog en echt warm

Belangrijk is dat de dekens schoon en heel aangeleverd worden. Het gaat alleen om echt warme dekens voor volwassenen, die kurkdroog zijn en fris ruiken.

Dat zelfde geldt voor de slaapzakken, liefst opgerold in een bijpassende zak of opgerold met een riem. Er worden geen dekbedden, spreien, lakens of dekbedovertrekken aangenomen en het gaat nu even niet om knuffels, kleding en noem maar op. Als blijkt dat de dekens niet (meer) nodig zijn in Ter Apel, gaan die naar de grenzen van Wit-Rusland en Servië, waar vluchtelingen de kou moeten zien te overleven.

Aanleveren

Het aanleveren van dekens en slaapzakken kan tot en met 3 oktober in Raard van 9.00 tot 16.00 uur en ‘s avonds van 19.00 tot 21.00 uur op Bannerhûs 1. In het weekend kan dat van 13.00 tot 21.00 uur.

Nieuws

Meest gelezen

menu