Zorgen bij Plaatselijk Belang over sneltreinstop Buitenpost

Er mag geen sneltreinstop verdwijnen in Buitenpost vindt Plaatselijk Belang Yke Bremer

Bij Plaatselijk Belang Buitenpost (PBB) bestaat zorg over het wegvallen van een sneltreinstop in het dorp. De provincie Fryslân onderzoekt de mogelijkheid van een rechtstreekse sneltreinverbinding tussen Leeuwarden en Groningen zonder tussenstops. ,,Wij willen in Buitenpost niet een sneltreinstop kwijt”, aldus Johan Kootstra en Theo Bakker van PBB.

,,We maken ons zorgen en nemen alvast actie. Het station is niet voor Buitenpost alleen, maar speelt een belangrijke rol in de hele regio”, aldus secretaris Kootstra van PBB. Twee jaar geleden werden ze verrast door de plannen om vaker te stoppen in Feanwâlden in plaats van in Buitenpost.

,,En dat terwijl Buitenpost een centrale plek op de route is met de meeste in- en uitstappers. Bovendien hebben Feanwâlden en ook het Groningse Zuidhorn betere busverbindingen en liggen ze veel dichter bij Leeuwarden en Groningen, waardoor het zelfs mogelijk is om met de fiets te reizen. We voelden dat toen als een afwaardering. De provincie lijkt in te zetten op Feanwâlden en de nabijgelegen Sintrale As of op Zuidhorn bij de A7, terwijl de meeste reizigers in Buitenpost in- en uitstappen.”

Op het moment rijden er twee stoptreinen door Buitenpost en twee sneltreinen. Op het hele uur stopt de sneltrein naar Leeuwarden in Buitenpost en op het halve uur de sneltrein naar Groningen. ,,Als er geen extra treinen worden ingezet, zou dat betekenen dat bij een directe verbinding tussen Leeuwarden en Groningen een stop in Buitenpost dreigt te vervallen.‘’

Actie

Omdat het station van Buitenpost een regionale functie heeft, heeft PBB al contact gezocht met dorpen in de omgeving. ,,We hebben contact met dorpen in Achtkarspelen, maar ook met bijvoorbeeld Kollum in de gemeente Noardeast-Fryslân. ,,Buitenpost is een belangrijke op- en afstapplaats. We willen ons station niet opofferen en daarom anticiperen we alvast op de plannen.’’

Ook de gemeente Achtkarspelen moet zich sterk maken voor het blijven van de sneltreinstop in Buitenpost, vindt PBB. ,,De gemeente moet de vogel niet weer over het net laten vliegen zoals twee jaar geleden. Als we deze regio beter op de kaart willen zetten, dan is een sneltreinverbinding van groot belang. We moeten als regio gezond en toekomstbestendig blijven en daarbij is vervoer heel belangrijk. In Buitenpost is het bussennetwerk niet supersterk. De sneltreinverbinding moet daarom blijven.”

Nieuws

menu