‘Oud’-’t Fean ’58 en Oud-SC Heerenveen sluiten geslaagde jubileumweek af

‘Oud’-’t Fean ’58 en Oud-SC Heerenveen sluiten geslaagde jubileumweek af

‘Oud’-’t Fean ’58 en Oud-SC Heerenveen sluiten geslaagde jubileumweek af Jan Anne Vrij

Surhuisterveen - Voor elk wat wils. Dat had het motto kunnen zijn voor een prachtige week bij ’t Fean ’58. De club bestaat dit jaar 60 jaar en dat wilde men bij de Feanster zaterdagvereniging weten ook.

Het jaar was toch al succesvol vanwege het kampioenschap van het eerste elftal. En dat misstaat geenszins in een jubileumjaar natuurlijk. Na twee jaar afwezigheid keert het vlaggenschip terug naar de tweede klasse. Tot en met het seizoen 2015-2016 bivakkeerden de blauwhemden bijna twintig jaar onafgebroken op dat niveau. Dit jaar werd het eerste elftal onder leiding van Mark Bosma en Minno van der Werff overtuigend kampioen in de derde klasse. ,,Het kampioenschap van het collectief”, noemde Mark Bosma de fraaie prestatie. Na de degradatie en het jaar daarop de bijna-degradatie waren de verwachtingen niet al te hoog. Dit ook al door het vertrek van Raoul Dijkstra en de zware blessure van Erwin Tabak.

En dus begon de jubileumweek in een opperbeste stemming. Was het kampioenschap al een groot feest, het jubileum moest zorgen voor de kersen op de taart. Aldus geschiedde. Jacob Hielema en Henk Postma schreven een vervolg op ‘Het Blauwe Hart 1’, dat tien jaar geleden uitkwam ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum. Op de openingsavond reikten de heren het ‘Het Blauwe Hart 2 uit aan voorzitter Gerard Veenstra. Een dag later werd het mixtoernooi gehouden, genoemd naar de veel te vroeg overleden Willem Frankena. Op de woensdag was het een drukte van belang op het sportpark. De dag was geheel voor de jeugd. Ruim 70 voetballers uit de basisschoolleeftijd meldden zich voor de derde activiteit in de jubileumweek: de voetbalspelmiddag. De spelen werden  begeleid door spelers en trainers van de A-selectie. Ook mochten ze op de foto met de kampioensschaal.

Op donderdag werd er een avond voor alle leden en de sponsors georganiseerd. Niemand minder dan de bekende advocaat Wim Anker was uitgenodigd als spreker. Het werd een schitterende avond met prachtige verhalen en anekdotes vanuit zijn vakgebied. Maar ook SC Heerenveen, de eigen voetbalcarrière en belevenissen uit het privéleven van hemzelf en tweelingbroer Hans kwamen uitgebreid aan bod. De vrijdag was gereserveerd voor De Quiz. Een bomvol clubhuis moest flink aan

de bak  om de pittige vragen goed te beantwoorden. Jubileumvoorzitter Arjen de Jong noemde de avond na afloop een groot succes en zo was het.

Onder prachtige weersomstandigheden begon zaterdag de slotdag van de jubileumweek. Maarten de Jong, oftewel ‘mister Heerenveen’ verzorgde een voetbalclinic voor de jeugd. Zoals gewoonlijk was het voor De Jong niet moeilijk om de jeugd enthousiast te krijgen en dus werd het een geslaagde ochtend. Voor Maarten de Jong was de dag nog niet voorbij want ’s middags stond er een wedstrijd van Oud-SC Heerenveen tegen een selectie van spelers die meer dan 100 wedstrijden in het eerste elftal van ’t Fean ’58 hebben gespeeld.

Alle trainers uit de clubgeschiedenis waren uitgenodigd en nagenoeg iedereen maakte gebruik van de uitnodiging. Voor Henk de Boer en Jacob Russchen werd het een lastige middag. De heren wilden het team wel begeleiden met op de achtergrond een adviserende rol voor Taeke de Haan en Wijnand Germs.

Toen er uiteindelijk zo’n 40 spelers zich meldden voor de wedstrijd krabden De Boer en Russchen zich al eens achter de oren. Iedereen wilde natuurlijk zo lang mogelijk de wei in. Het werd een hele puzzel voor met name Henk de Boer die verantwoordelijk was voor het wisselbeleid. Van de wedstrijd kon hij amper genieten. ,,Had ik mijn secretaresse maar meegenomen”, verzuchtte de sympathieke Dokkumer. ,,Waar speelde Ietsen Drost in zijn glorietijd”, vroeg De Boer tot driemaal toe.

Deze moeite had hij zich kunnen besparen want Ietsen raakte al na enkele minuten geblesseerd. Het ging om dezelfde blessure als 45 jaar geleden in de kampioenswedstrijd tegen OKVC, zo ging het gerucht. ,,Hij had beter nog een jaartje kunnen wachten”, vond toenmalig collega Appie Stempher die zich niet meer waagde aan de wedstrijd. Het omgekeerde speelde bij SC Heerenveen.

Enkele toppers, onder wie Gerald Sibon en Pieter Bijl waren verhinderd zodat de selectie moest worden aangevuld met enkele vroegere jeugdspelers van de club. From en From stonden in het centrum van de verdediging en werden flink getest. Voor ze het wisten lagen er al twee treffers achter doelman Andries Woudstra. Nadat Albert Riemersma een grote kans had gemist zorgde Joost Nieuwenhuis na tien minuten spelen wel voor de aansluitingstreffer, 1-2. Verder kwam de thuisclub ook niet want hoe moet je in vredesnaam een defensie met Michel Breuer en Gertjan Verbeek uitspelen.

Piet Boskma, 65 jaar inmiddels, was vol lof over de organisatie. ,,Zo’n ontvangst krijgen we niet elke wedstrijd, klasse. Dan is het niet vreemd dat Michel Breuer en Geert Arend Roorda de moeite nemen om vanuit Rotterdam helemaal naar het noorden te rijden.” Dat Robert Herder en good-old Johan Akkerman de eindstand op 1-4 bepaalden mocht de pret niet drukken. Het bleef nog lang gezellig op ’t Ketting, mede door de inbreng van Wooden Moons die de stemming er goed inhielden.