Drie Friese judoka’s veroveren goud op Nederlands kampioenschap

Quinten van der Veen uit De Westereen op de hoogste trede tijdens het NK judo. EIGEN FOTO

Quinten van der Veen uit De Westereen op de hoogste trede tijdens het NK judo. EIGEN FOTO

Fries judotalent deed zaterdag een greep in de prijzenpot tijdens het NK junioren. Er werd drie keer goud gewonnen.

Quinten van der Veen uit De Westereen werd kampioen in de gewichtsklasse tot 73 kilo. De 17-jarige judoka, uitkomend voor Kings Burgum, wist al zijn partijen vroegtijdig met een ippon te winnen. In de finale versloeg hij Sven Leushuis van district Oost-Nederland.

In de categorie tot 90 kilo werd Nils Baalmans (16) kampioen door in de finale af te rekenen met de Arnhemmer Thorben Egberink te verslaan. Baalmans, woonachtig in Oosterzee, traint bij Sportinstituut Edwin Steringa in Heerenveen.

De eveneens 16-jarige Sil Velstra, woonachtig in Wyns, werd kampioen in de klasse tot 55 kilo. In de finale wierp Velstra binnen een halve minuut Luca Richardson op zijn rug (ippon). De kampioen traint bij FMT Sport in Oentsjerk.

Er gingen ook drie bronzen medailles mee naar Friesland. Ze werden gewonnen door: Ciska Adema uit Workum (Sportcentrum Akkermans Wommels) in de klasse tot 52 kilo, Michel Guikema uit Leeuwarden (Akkermans) in de klasse tot 50 kilo en Ruben Walinga uit Dronrijp (Sato Sneek) in de klasse tot 55 kilo.