Eerste Hel van Harkema groot succes

De deelnemers op weg na het bijzondere startschot. Foto: Klaas Elzinga

Met ruim 700 deelnemers was de eerste editie van de Hel van Harkema zaterdag een groot succes. Na het optellen van alle tijden van alle segmenten kon Gerben Mos uit Meppel als winnaar worden uitgeroepen.

De Drent van het KMC Mountainbiketeam kwam ook als eerste aan op De Bosk in Harkema, op de voet gevolgd door Robbert de Nijs uit Warmenhuizen. Bij de vrouwen kwam Rozanne Slik uit Heerenveen, teamgenoot van Mos, als eerste over de streep. Tweevoudig Veldslag om Norg-winnaar De Nijs was enthousiast over de Hel van Harkema. ,,Er werd stevig doorgereden door Gerben Mos, ik was blij dat ik hem zo lang bij kon houden, maar op de segmenten was hij toch echt de sterkste’’, aldus De Nijs. ,,Ik ben hier nu als enige Noord-Hollander, maar ik ga ze zeker warm maken daar, zodat we hier volgend jaar met een grote groep aan de start staan.’’

Tijdens de Hel van Harkema kwam de jeugd ook volop aan hun trekken. Zo werd een clinic verzorgd door het team van Jumbo Visma, dat met een complete truck was afgereisd naar Harkema. De erkende trainers van de Jumbo Visma Academy gaven de kinderen tips mee om beter te leren fietsen en er werden diverse wedstrijdjes, waaronder de Borger Tegels & Sanitair Kidride, georganiseerd.

Uitdagend

De organisatie van de Hel van Harkema had een uitdagend parcours uitgezet met zes hindernissen met elke hun eigen karakter. Zo was er in een weiland in Twijzel een heuse carrousel gebouwd en bij Van der Meer Prefab in Drogeham een palletbrug. Dankzij de medewerking van heel veel boeren en particulieren in de regio, die belangeloos hun grond ter beschikking stelden, konden de deelnemers genieten van een unieke ronde van 66,6 kilometer door de Friese Wouden.

Om half tien zaterdagochtend werden de eerste deelnemers op weg geschoten door de gebroeders Nieuwenhuis uit Surhuisterveen. Dit gebeurde niet zoals gewoonlijk met een startpistool, maar met een 7-loops carbidkanon. Nadat het kanon zijn salvo’s had afgevuurd vertrok een veelkleurig lint van mountainbikers voor hun tocht. Die liep onder meer via de Lits River Ranch, waar een waterpartij moest worden getrotseerd, via de Mûntsegroppe en ’t Heechsân naar de Survivalbaan in Kootstertille. Vanuit daar werd koers gezet naar de Cyql Carroussel in de landerijen rond Twijzel. Via Schuilenburg, Rottevalle, Boelenslaan en Surhuisterveen kwamen de deelnemers van 66,6 kilometer moe maar voldaan terug op De Bosk.

Daar barstte daarna het feest los. Menig bierpul werd gevuld en de broodjes hamburger waren niet aan te slepen. ,,Het was een groot succes deze eerste editie en er komt zeker een vervolg op’’, blikt voorzitter Pieter Symen Spinder namens de organisatie terug.

Nieuws

menu