GP-schaken in Buitenpost: volle bak

Serieuze gezichten tijdens het toernooi. Foto: Martijn Hardeman

Schaakclub DTK in Buitenpost hield zaterdag voor het eerst sinds 3 jaar een jeugdschaaktoernooi in ’t Koartling.

In totaal hadden zich 70 jeugdspelers aangemeld, waardoor de inschrijving vroegtijdig gesloten moest worden. Dit aantal was namelijk het maximum. Naast deelnemers uit de drie noordelijke provincies had zich een tiental Duitse deelnemers aangemeld en daarmee kreeg het toernooi een internationaal karakter.

De Grand Prix-cyclus van de noordelijke schaakbonden omvat meer dan 10 toernooien, verspreid over het Noorden, en levert aan het eind van het seizoen een totaalklassement op. De opzet, met indeling in gelijkwaardige groepen en drie prijzen per groep, is populair bij de schaakjeugd waardoor deze dus in groten getale naar Buitenpost kwam.

Lange partijen

De inschrijving verliep soepel en vlot waardoor de jeugd snel achter de borden kon in de verschillende zalen. Er werden 5 of 7 ronden per groep gespeeld. De wedstrijden verliepen sportief met korte en lange partijen. Bij meerdere partijen gaf de klok de doorslag. Eén van de deelneemsters presteerde het om meerdere keren door de ‘vlag’ te gaan.

Aan het eind van de middag waren de kaarten geschud en konden de prijzen uitgereikt worden. Evan de Wit won de A-poule, de groep met de sterkste spelers, en mag zich daarmee de totaalwinnaar van de GP Buitenpost 2022 noemen. Twee spelers van De Twee Kastelen wisten zich in de prijzen te spelen. Hendrik Heikamp werd ongeslagen winnaar van de E-poule en Sebastiaan Houpst ging aan de haal met de derde plaats in de F-poule.

De andere groepswinnaars waren Dylan Roersma, Beesan Othmann, Ben Kruize, Dennis Bezemer, Vincent Greven, Keo van der Bij en Tobias Urban.

Nieuws

Meest gelezen

menu