Morra-Lioessens voor het eerst in de historie winnaar van de Freule

Vreugde bij Morra-Lioessens. FOTO DIJKS MEDIA

De 120ste editie van de Freulepartij is een prooi geworden voor het partuur van Morra-Lioessens. Folkert Jelmer Visser, Douwe Dijkstra en Johan Sipma versloegen in de finale Raerd (Jens Kooistra, Jelmer Foppe Drijfhout en Sybrand Veldhuis) met 5-3 6-4. Op die stand retourneerde Visser een bal tot in het perk.

Raerd, dat twee keer de Freule won (1913 en 1940) kende aanvankelijk een soepele doortocht richting finale. Kooistra, Drijfhout en Velthuis versloegen Balk, Marsum, Niawier/Metslawier/Oosternijkerk en kregen in die drie potjes slechts vier eersten tegen. Voor de finaleplaats moest tegen Dronryp een 4-1 achterstand worden weggepoetst. Dat lukte en na 5-5 6-2 was de finaleplaats binnen.

Morra-Lioessens (nog nooit finalist) versloeg Makkum, Sexbierum/Pietersbierum (5-5 6-0) en Spannum en stond daarmee in de halve finale. Daarin stond Franeker continu voor, maar trok Morra uiteindelijk op 5-5 6-4 aan het langste eind.

In de finale verdeelden beide parturen de eerste twee eersten eerlijk. Daarna nam Raerd het initiatief door uit te lopen naar 3-1.

Visser, Dijkstra en Sipma gaven zich niet gewonnen en herstelden in het vijfde en zesde eerst het evenwicht, 3-3. Het zesde eerste werd gepakt op 6-6 en dat was het kantelpunt in de wedstrijd.

Morra-Lioessens greep Raerd bij de kladden en liet niet meer los. Op 5-3 6-4 sloeg Visser het winnende punt binnen. Visser, Dijkstra en Sipma worden woensdagavond met de Freulekrans om de nek, een gouden klokje om de pols en de Filla fan de Freule in de handen thuisgebracht door drievoudig PC-winnaar Chris Wassenaar.

De derde prijs was voor Franeker, dat in de halve finale verloor van de latere winnaar. Arum en Dronryp gingen met een vierde prijs naar huis.

Nieuws

menu