Omloop Trynwâlden na drie jaar afwezigheid terug op wielerkalender

Eerdere editie Omloop Trynwâlden. FOTO JELLE RAAP

Tweemaal gooide het coronavirus roet in het eten, maar zaterdag 3 september aanstaande is het dan weer zover: de Omloop van Trynwâlden.

De fraaie ronde door de dorpen van de Trynwâlden wordt door zowel renners van binnen als buiten de provincie gewaardeerd om zijn gevarieerde parcours. Het gaat namelijk niet om het welbekende rondje om de kerk in Oentsjerk en omstreken.

De lus die de renners afleggen, bedraagt een slordige 11 kilometer en doorkruist zowel dorpen als bebost gebied en open landschap. Op sommige plekken is de weg ‘net breder as in tafel’, zoals oud-prof en eenmalig winnaar Lieuwe Westra het ooit formuleerde. Daarnaast is de karakteristieke ophaalbrug in Aldtsjerk onderdeel van het parcours, alleen voor de kiekjes al een geliefd onderdeel.

Een fraai parcours of niet, het had niet veel gescheeld of ook deze ronde was niet meer teruggekeerd. Wetten en regels worden steeds ingewikkelder en overheidsinstanties hebben de afgelopen jaren flink bezuinigd. Dat heeft ook de organisatie in Oentsjerk gevoeld. Zo is de Omloop van Trynwâlden sinds dit jaar niet langer voorzien van politiebegeleiding, dat bracht op organisatorisch vlak heel wat uitdaging met zich mee.

De tientallen vrijwillige verkeersregelaars, die allen een niet te gemakkelijk examen hebben afgelegd voor ze hun post mogen innemen, zullen daarom deze editie samenwerken met het Motorbegeleidingsteam Assen. Dankzij hun inzet en de steun van een grote groep, veelal lokale sponsoren was het mogelijk deze ronde op de kalender te krijgen.

Om 15.00 uur klinkt het startschot en zet het peloton zich ter hoogte van Kafee It Wapen fan Fryslân in beweging voor negen rondes van in totaal 100 kilometer. Deze ronde is onderdeel van het wedstrijdschema van de KNWU en open voor beloften-, elite- en A-amateurrenners.

De laatste editie in 2019 werd gewonnen door René Hooghiemster. Op dit moment staat de teller op 78 ingeschreven renners. Er is dus volop concurrentie om die titel over te nemen. Rond een uur of vijf/half zes is de eerste zaterdag van september bekend wie zich mag kronen tot de achttiende winnaar van de Omloop van Trynwâlden.

Nieuws

menu