Expositie 'Veemarkt en veehandelaren in Kollum e.o.' in Kollumer Museum

Bestuurslid Oebele Vries en wethouder Joude Douwe de Vries. Foto Sijmen Zandberg

Wethouder Joude Douwe de Vries heeft zaterdag de openingshandeling verricht waarmee het Kollumer Museum Mr. Andreae het zomerseizoen aftrapt.

Kollum - De expositie met als titel “Veemarkt en veehandelaren in Kollum e.o.” laat zien welke belangrijke plaats de veehandel en vooral de veehandelaren in de regio rond Kollum innamen. De expositie in Kollum geeft een dieper beeld van wat er in de regio Noordoost Fryslân speelde. Dit naast de bredere expositie over de veehandel in heel Fryslân in het Fries Landbouw Museum.

Wethouder De Vries verrichtte de handeling door een film op te starten. Een film gemaakt tijdens een van de laatste veemarkten die in Kollum werd georganiseerd ter gelegenheid van de Kollumer Kaasdagen. Daarnaast zijn er beelden van de Leeuwarder veemarkt, gemaakt door Omrop Fryslân. De expositie geeft met veel foto’s een beeld van de belangrijke plaats die de handel in vee en de mensen die die handel bedreven innamen in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Tot 1955 had Kollum een eigen veemarkt. Eerst op de Voorstraat, later op het Rechthuisplein. Bestuurslid Oebele Vries, boerenzoon en historicus, haalde in zijn toespraak herinneringen op aan tochten met zijn vader naar de veemarkt in Leeuwarden. En vooral zijn herinneringen aan de kleurrijke figuren die destijds actief waren in de veehandel. Veelal ook uit de omgeving van Kollum. Deze expositie laat zien hoe het er vroeger aan toe ging.

Het museum in Kollum, Oostenburgstraat 2, is van woensdag tot en met zaterdag geopend van14:00 tot 17:00. Naast de expositie over de veehandel zijn er de vaste exposities over het Kollumer Oproer van 1797.

Nieuws

menu