Aangeboden door: overstappen.nl

Buitengebied krijgt de kans op vlasvezel: wat gaat er gebeuren?

Foto: pexels.com

Maar liefst 644 adressen in het buitengebied van de gemeenten Waadhoeke, Harlingen, Noardeast-Fryslân en een deel van Leeuwarden krijgen nu de kans om voor een glasvezelaansluiting te kiezen. Dat kan alleen doorgaan als voldoende inwoners zich inschrijven. Wat zijn de voordelen en hoe gaat de aanleg in zijn werk? Wij geven een overzicht.

Op heel veel locaties in Nederland is de aanleg van het glasvezelnetwerk in volle gang. En ook in Noordoost- Friesland gaan de werkzaamheden van start. Glasvezel is een zeer snelle manier om internet te verkrijgen. De verbinding is letterlijk sneller dan het licht. Bovendien is het internet ook nog eens zeer stabiel. Een kabelverbinding kan minder stabiel worden als alle gezinsleden tegelijk op internet surfen, films streamen en/of muziek downloaden. Ook kun je hinder ondervinden van andere gebruikers in de straat. Bijvoorbeeld op vrijdag- of zaterdagavond als veel mensen aan het Netflixen zijn. Met glasvezel heb je daar geen last van. De verbinding is constant, zelfs al de hele buurt online is.

Inventarisatie

De komende tijd wordt geïnventariseerd hoeveel behoefte er in de buitengebieden is voor een glasvezelaansluiting is. Voor bewoners is dit een goed moment om de verschillende aanbieders van glasvezel te vergelijken. Dat kan heel gemakkelijk online. In een duidelijk overzicht zie je welke leveranciers er zijn en welke pakketten ze aanbieden. Daarbij zijn allerlei opties mogelijk, zoals alleen internet, of bijvoorbeeld internet, bellen en televisie. Daarbij kan zowel gekozen worden voor een beperkt als een zeer uitgebreid zenderpakket. Ook de internetsnelheid verschilt. Daarbij hoeft je echt niet voor het allersnelste internet te kiezen. Ook bij de andere opties is het internet snel. Om een richtlijn te geven: Tot 50 Mbit/s is bestemd voor mensen die alleen of samen wonen en niet zo heel internetten. Een snelheid tot 100 Mbit/s is heel geschikt voor alleenstaanden en samenwonenden die redelijk veel internetten en gezinnen met kleine kinderen. Worden de kinderen ouder? Dan worden er waarschijnlijk meer apparaten gebruikt en is 200 Mbit/s een perfecte keuze. De zeer zware gebruikers kunnen het beste kiezen voor up- en downloadsnelheden van 1 Gbit/s.

Verschillende aanlegfases

De aanleg van het glasvezelnetwerk bestaat vervolgens uit verschillende fasen: de voorbereidingsfase, de schouwfase, de aanlegfase en de installatiefase.

De voorbereidingsfase omvat alle werkzaamheden die moeten gebeuren voor de aanleg daadwerkelijk kan beginnen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van afspraken met de provincie en de gemeente en het aanvragen van vergunningen. Ook wordt een plan gemaakt voor de aanleg van het netwerk. Tijdens deze fase bezoekt een aannemer de mensen die zich hebben aangemeld. Hij bekijkt samen met de aanvragers waar in huis de aansluiting het beste aangelegd kan worden.

Aanlegfase

Net voor of na de schouwfase gaan ook de graafwerkzaamheden van start om het nieuwe netwerk aan te leggen. Dit gebeurt zowel binnen- als buiten de bebouwde kom. Langs wegen en door straten.

Vervolgens moeten de kabels natuurlijk ook nog eens naar de huizen worden gebracht. De werknemers garanderen alles netjes achter te laten.

Installatiefase

Tijdens de installatiefase wordt een afspraak gemaakt om de glasvezelkabel van de gevel naar binnen te brengen. Daarna maakt een monteur een afspraak om het modem te installeren. Hij zorgt ervoor dat alles wordt geactiveerd en dat na zijn vertrek het hele gezin gelijk gebruik kan maken van de snelle en stabiele verbinding.

Nieuws

menu