Een schoon huis zorgt voor een opgeruimd hoofd

pexels
Maar hoe pak je dat het beste aan? Dit zijn onze tips voor een schoner en opgeruimd huis, waaronder de dakgoot schoonmaken .
De buitenkant van je woning
Veilig wonen begint bij je huis goed onderhouden. Achterstallig onderhoud kan namelijk tot allerlei problemen leiden. Zo kan een slecht onderhouden cv-installatie een woningbrand veroorzaken. En als je de dakgoten niet op tijd schoonmaakt, dan loop je het risico op een fikse lekkage in huis. Kortom: allemaal kopzorgen waar je niet op zit te wachten.
Met periodiek onderhoud zorg je dat je veilig en stressvrij blijft wonen. Dit zijn drie belangrijke periodieke onderhoudsklusjes die je in ieder geval niet mag vergeten:
- Dakgoot reinigen. De dakgoot schoonmaken voorkomt schimmel, houtrot en andere vochtproblemen. Doe dit minstens één keer per jaar, bij voorkeur aan het eind van het najaar (in november of december).
- Schoorsteen vegen. Heb je een open haard, pelletkachel of houtkachel? Dan moet de schoorsteen minstens één keer per jaar vakkundig geveegd worden door een schoorsteenveger. Hiermee houd je rook, brand en koolmonoxidevergiftiging buiten de deur.
- Cv-onderhoud. Met regelmatig cv-ketel-onderhoud verklein je de kans op storingen, brand en lekkage. Besteed ook deze klus uit aan een cv-specialist of gespecialiseerd loodgietersbedrijf. De meeste cv-installaties hebben elke één of twee jaar onderhoud nodig.
De binnenkant van je woning
Je huis schoon en opgeruimd houden lijkt soms een onmogelijk taak, vooral als je kinderen hebt of een druk leven leidt. Met deze simpele tips maak je je woning efficiënt schoon én blijft het langer opgeruimd in huis.
- Meest vergeten hoekjes. Zelfs de meest enthousiaste schoonmaakfanaten zien wel eens een hoekje in huis over het hoofd. Zorg dat je de volgende keer deze bacteriehaarden in ieder geval niet over het hoofd ziet: de lichtschakelaars, de deur- en kastknoppen, de prullenbak, de vaatwasser, de wasmachine, de afstandsbediening, de tandenborstelhouder én de (douche)gordijnen.
- Doe het in de juiste volgorde. Door schoon te maken in de goede volgorde kun je jezelf heel wat tijd besparen. Werk altijd van hoog naar laag. Maak bijvoorbeeld dus eerst de hoogste boekenplanken schoon en daarna pas de eettafel, de stoelen en tot slot de vloer. Voor afstoffen geldt: werk altijd van droog naar nat. Dus eerst afstoffen en dan pas dweilen.
- Dagelijks opruimrondje. Maak elke avond een snel opruimrondje door het huis en laat de kinderen meehelpen. Kleine kinderen kunnen makkelijk hun eigen speelgoed opruimen en de schoenen rechtzetten.
Hanteer de zestig-seconden-regel. Doe alles wat je binnen 60 seconden kunt meteen. En spreek af dat iedereen binnen het huishouden zich hieraan houdt. Je jas ophangen aan de kapstok, je schoenen in de kast, de schaar terug in de la: Als iedereen zijn spullen direct teruglegt op de plek waar ze horen, dan blijft het veel langer schoon en opgeruimd.