Motor beschermen tegen winterweer: 5x handige tips!

pixabay

Of je nu je motor in de stalling zet of doorrijdt, in de winter heeft hij extra bescherming nodig. Vocht, pekel en vuil tasten het materiaal van je motor aan en kunnen hem zo ernstig beschadigen. Om dat te voorkomen, geven je 5 handige tips!

1. Schoonmaken

Als je je motor wilt stallen voor een langere tijd, is het slim om alle metalen delen in te vetten met siliconenspray, vaselinespray, WD-40 of tectyl. De polen van de accu smeer je in met niet zure vaseline. Maar vóór dat je dit gaat doen, is het belangrijk om je motor een goede schoonmaakbeurt te geven. Dit omdat het vuil en soms ook pekel dat zich op de metalen heeft gevormd, het materiaal zal aantasten, zelfs onder een laagje vet.

Schoonmaken is ook heel belangrijk wanneer je gedurende de winter doorrijdt. Het natte wegdek maakt ook jouw tweewieler vies, en dat vuil is dus funest, zeker wanneer er is gestrooid. Pekel is zo'n beetje het meest schadelijke goedje voor je motor. Spuit je motor minstens elke week een keer schoon. In perioden wanneer er wordt gestrooid is het beter om dit na elke rit te doen. Spuit je motor met koud water schoon. Heet water versterkt de werking van het het pekel juist.

 2. Droog maken

Zeker wanneer je tweewieler na de schoonmaakbeurt de stalling ingaat, is het drogen ook essentieel. Droog met een zachte doek elk onderdeel zo goed mogelijk af en laat je motor verder in de schuur drogen voordat je hem verder behandeld. Wanneer je doorrijdt en na het schoonmaken je motor wilt insmeren/-spuiten, moeten vooral de onderdelen die worden behandeld goed droog zijn.

3. Behandelen

Tectyl verdient nog steeds de voorkeur wanneer het om bescherming tegen winterweer gaat. Er zijn twee soorten; de bruine en de blanke tectyl. Blanke tectyl oogt mooier, maar de bruine variant is wél goed zichtbaar en dat is handig wanneer je je motor in het voorjaar weer schoon wilt maken. Als alternatief kun je ook kettingspray gebruiken. Plak de delen die juist niet met tectyl worden behandeld, zoals de banden, voetsteunen en remschijven (deze worden spekglad), eerst goed af voordat je gaat spuiten. Houd een doekje en wat benzine bij de hand zodat je vlekken en geknoeide tectyl direct kunt verwijderen. Bewegende delen spuit je goed in met een universeel middel, zoals WD-40 of kettingspray. Vooral de ketting heeft zeer regelmatig aandacht nodig.

4. Banden, remmen, schokdempers en verlichting

Rijdt je gedurende de wintermaanden gewoon door, dan bestaat bescherming van je motor ook uit het voorkomen dat je door het slechte weer brokken maakt. Daarom is het essentieel dat je de banden , remmen, verlichting en schokdempers in topconditie zijn. Check deze en voer reparatie/vernieuwing uit indien nodig.

5. Wat algemene punten

Bij lage temperaturen duur het langer voordat het motorblok op temperatuur is. Neem daarvoor dus even de tijd en gebruik eventueel tijdelijk een wat dunnere olie. Kies voor het parkeren zoveel als mogelijk is een overdekte plaats of gebruik een motorhoes .

Nieuws

menu