Aangeboden door: vpngids

Verkeerde post gekregen? Dan kunnen je gegevens op straat liggen

Foto: pexels.com

Wie verkeerde post heeft ontvangen, kan gemakkelijk slachtoffer worden van oplichters. Incidenten met het versturen van brieven en postpakketten zijn namelijk de belangrijkste oorzaak van datalekken.

Dat blijkt uit de Jaarreportage meldplicht datalekken 2021 van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Persoonsgegevens liggen op straat

In het jaar 2021 kreeg de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zo’n 25.000 datalekmeldingen. Daarvan komen er 9.000 van postbedrijven, omdat de post verkeerd bezorgd is. Vaak blijkt de geadresseerde niet meer op het geregistreerde adres te wonen. In de top 5 va de meest voorkomende datalekincidenten staat ‘verkeerd bezorgde post’ dan ook op nummer 1.

Organisaties en bedrijven die fouten maken met de privacy van klanten, moeten hun fouten melden aan de Autoriteit. Die kan er dan een onderzoek naar starten. Op die manier probeert de AP organisaties bewuster te maken van de privacy, en consumenten te beschermen.

Privégegevens in brieven

In verkeerd bezorgde brieven kunnen persoonsgegevens staan. Ook kan er bijvoorbeeld een e-mailadres in staan. Wanneer die informatie in verkeerde handen komt, kunnen kwaadwillenden doelgericht een persoon oplichten.

Het komt ook digitaal voor: verzendlijsten waarbij de mailadressen niet in de BCC-regel, maar in de CC-regel staan. Iedereen die de mail heeft ontvangen, kan dan van elkaar zien naar wie de mails gestuurd worden. Van die data maken oplichters gretig gebruik.

Meer veiligheid online

Wie online meer veiligheid wil genieten, kan het best een VPN gebruiken. Dat is een privénetwerk die verbinding maakt met een server. Via de server wordt alle data versleuteld. Op die manier krijgen pottenkijkers geen kans. Bovendien leent de server een IP-adres uit, waardoor je minder goed te traceren bent. Op die manier is de kans een stuk kleiner dat je slachtoffer wordt van phishing.

Onder phishing verstaan we criminaliteit waarbij wordt geprobeerd slachtoffers naar een valse website te lokken. Daar stelen oplichters gegevens of geld. Klik daarom nooit zomaar op links en open niet zomaar bijlagen. Wie een dergelijke phishing mail ontvangt, doet er goed aan de Fraudehelpdesk te waarschuwen.

Retour ontvangen poststukken

Op nummer 5 staat weer een misser bij de post: brief- en pakketpost die geopend retour wordt ontvangen. Vaak staan in deze poststukken allerlei persoonsgegevens. De privacy blijkt een hekel punt te zijn bij veel postbedrijven.

Sinds de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het verplicht om datalekken te melden. Sindsdien is het aantal meldingen van lekken ook fors gestegen. Bij een datalek gebeurt er iets met persoonsgegevens dat niet de bedoeling was.

Nieuws

menu