Wel of geen schadeauto kopen?

Eigen foto

Het is niet zo dat u koste wat het kost alle ex-schadeauto's moet mijden, een schade kan goed gerepareerd zijn. Het gaat er eigenlijk om, dat u weet wat u koopt en rekening kan houden met de historie van een auto.

Soms worden schadeauto's gerepareerd en dan voor een lage prijs op de markt gebracht. U kunt dan een auto aanschaffen voor een prijs die onder de marktwaarde ligt. Dit kan interessant zijn, maar het is belangrijk dat u weet dat de auto vakkundig is hersteld. Ook in dat geval kunt u de historie nagaan, zodat u kunt zien hoe zwaar de schade was en waar deze zich bevond. U kunt deze informatie gebruiken om de reparatie op de juiste plaatsen te inspecteren.

Het kan voorkomen dat u interesse heeft in een auto en het u opvalt dat deze op een bepaalde plek is overgespoten. Dit kunt u zien door een gerimpeld oppervlakte van de verflaag, die wat weg heeft van een sinaasappelhuid. Ook kunt u dit zien door spuitnevel (kleine verfpuntjes) op de rubbers die rondom de ramen zitten. Een afplakrand onder de rubbers van de ramen en overige uitstekende delen, waarbij er nog te zien is waar plakband heeft gezeten.

Plakband wordt soms gebruikt, zodat er niet over de verkeerde delen heen wordt geverfd. Het kan ook zijn dat er tijdens een occasion aankoopkeuring een verfdikte meting wordt gedaan waaruit blijkt dat de verf op een bepaald onderdeel dikker is dan op de rest van het voertuig. Dit geeft ook aan dat het onderdeel is overgespoten.

Als u een indicatie heeft dat een auto een schadehistorie heeft, dan kunt u de schadeverleden check raadplegen via de kentekencheck, om te zien hoe zwaar de schade was. Misschien was het een heel lichte schade en kunt u dus alsnog besluiten om de auto te kopen. En wellicht kunt u de informatie gebruiken om over de vraagprijs te onderhandelen.

Tweedehands auto kopen? Je vindt 'm op Autocircuit.nl

Nieuws

Meest gelezen